CreditPoint header

5 стъпки, които трябва да предприемете, за да забогатеете


money light bulb

В тази статия ще обсъдим някои общи финансови предизвикателства, пред които са изправени младите хора и как да се опитат да ги преодолеят. Или по-конкретно

5 решения, които трябва да вземете, за да забогатеете

Ако сте родени след 1980 година, вие сте част от поколението на така нареченото Ново Хилядолетие. За съжаление част от това поколение не успява да се реализира професионално, така както се е очаквало. Не всички желаят да получат висше образование и остават да работят и живеят в родния си град, при родителите си. Други пък учат и след това не успяват да се реализират професионално, отлагат започването на кариера и създаването на семейство и в повечето случаи е по-добре да се приберат отново в дома на родителите си. Това най-често се случва, заради финансови трудности.

Преди да си помислите, че определят младите хора като мързеливци, трябва да знаете, че редица проучвания ги показват и като изключително интелигентни и образовани. Но всеки от нас знае, че образованието си има цена. Напоследък стана популярен методът на студентските кредити, който донякъде облекчава ситуацията.

Без значение дали сте съгласни с досега изложеното мнение или не, консултантите на www.creditpoint.bg ви предлагат пет решения, които трябва да вземете, ако искате забогатеете.

Решение №1: Живейте в рамките на възможностите си

Едно от най-важните решения, които трябва да вземете е да живеете според възможностите си. По-ясно казано – никога не харчете повече, отколкото изкарвате. Това може да звучи много просто и логично, но за съжаление е доста трудно реализуемо.

Не можете да живеете толкова пищно, колкото ви се иска или колкото пищно живеят приятелите ви, но това не е толкова голям проблем. С упорита работа, умно харчене и последователно спестяване, можете да постигнете финансовите си цели и мечти. Никой не казва, че е възможно да имаме всичко на момента.

Да живеете според възможностите си, означава да изравните разходите си с вашите ценности и потребности. Така че, помислете за това какво искате или трябва да имате и дали наистина имате нужда от него. Бъдете сигурни, че разпределението на парите по този начин няма да е безсмислено.

Преминаването от разумно харчене към спестяване е просто, но мощно събитие, което е необходимо, за да забогатеете. Нужно е добре да обмислите психологията на разходите и това, как да подредите приоритетите си. Ако имате нужда от помощ, можете да разчитате на експертните съвети на консултантите ни на www.creditpoint.bg.

Решение №2: Силата на времето

Ако една от целите ви е да изградите добро материално положение, то трябва да се научите да цените времето и да го накарате да работи за вас.

Можете да вложите спестените пари в спестовен влог или на депозит в банка, той ще ви носи допълнителни приходи от лихвата, която се натрупва. Това, за което трябва да внимавате е датата на падежа и ако искате да изтеглите парите по-рано, трябва да се съобразите с нея или в противен случай ще изгубите лихвата.

Ако сте склонни да поемете по-голям риск, може да изберете фондовия пазар. Така най-вероятно ще спечелите повече пари в дългосрочен план, но има риск и да загубите част от спестяванията си.

Решение №3: Превърнете спестяването в навик

В самото начало може да ви е много трудно да започнете да спестявате пари. Малко са хората, които приемат финансовото ограничение лесно и имат достатъчно излишни средства, които да заделят. Просто трябва спестяването да се превърне във ваш навик възможно най-рано (дори и в малки количества). Както Аристотел е казал „Ние сме това, в което постоянстваме. Добродетелта не е действие, а навик.”

Препоръчваме ви да се опитате да спестявате около 10 – 15% от месечния си доход. Ако сте открили спестовна сметка или пенсионен влог ви съветваме да не пропускате ползите от тях. Можете да помислите и над въпросите „Как, къде и в какво да инвестирам спестените пари, за да ми носят ползи?”

Решение №4: Резервен вариант

Една от най-честите причини за финансови проблеми е липсата на спестявания за спешни и непредвидени случаи.

Например, ако ви се наложи да направите спешен ремонт на автомобила или загубите работата си, не ви остава нищо друго освен да потърсите кредит, с който да финансирате разходите. Но върху дълга се начисляват лихви и такси и положението става все по-трудно.

Вместо това, вземете решение да спестявате и винаги да имате пари под ръка, в размер на поне тримесечните ви разходи.

Спокойствието, което ви дава финансовата сигурност е незаменимо. Затова намалете разходите си и се ограничете временно от дребните нещица, за да финансирате спестяванията си за спешни и непредвидени ситуации възможно най-бързо.

Решение №5: Поддържайте кредитният си рейтинг на добро ниво

Проучванията показват, че голяма част от българите имат лоша кредитна история, защото не обслужват кредитите си редовно. Ако редовно забавяте внасянето на месечните вноски е добре да осъзнаете, че историята на плащанията е важен фактор при изчисляване на кредитните ви оценки.

За съжаление, голяма част от гражданите не разбират колко важно и сериозно е това за бъдещето им. Ако в последствие решат да изтеглят кредит и преди това не са били редовни с друг кредит, е много вероятно да имат лоша кредитна история. За съжаление, много малко финансови институции отпускат кредити на такива клиенти, а кредитната история се чисти в период от 5 години.

Изграждането на добра кредитна история не се случва случайно. Тя е в резултат на коректно обслужвани и отговорно управлявани кредитни карти, кредит за автомобил или някакъв друг вид кредит или лизинг.

Бъдете отговорни потребители, следете редовно плащанията и банковата си сметка и ако имате нужда от помощ се обърнете към консултантите на www.creditpoint.bg.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Credit Point
DSK bank