CreditPoint header

5 неща, които богатите хора никога не казват


No-Talking

Във всяка добре заредена книжарница ще намерите редица книги за това как начина ни на мислене е това, което ни пречи да получим това, което искаме в живота. Това е твърде вероятна концепция. Представете си, че единственото нещо, което стои между вас и любовта, богатството и щастието е начинът, по който гледате на живота.

И тъй като намесихме парите, трябва да кажем, че промяната в мисленето не дава никаква гаранция, че ще направите милиони (без значение какво ви говорят в книгите за самопомощ). Промяната в мисленето може да ви помогне в много насоки и в крайна сметка да получите повече, от колкото сте предполагали в самото начало. Тази промяна може да ви отвори очите за много детайли, на които досега не сте обръщали внимание.

И така,

Как да говорим за парите? Кои са 5-те неща, които хората, управляващи добре финансите си никога не казват – и защо и вие също не трябва да ги казвате.

1. „Нямам достатъчно пари, за да спестявам”

Да, колкото по-малко пари изкарвате, толкова по-трудно ще ви бъде да спестявате. Но ако се ограничите до плащането на месечните сметки и храната, ограничите заведенията и забавленията навън, все ще можете да спестите поне няколко лева на месец. В действителност много хора не усещат колко много излишни пари харчат просто, защото не си правят сметка или план. Плюс това, спестяването е навик. Ако си изградите този навик навреме, той ще ви се отплаща повече и повече с течение на времето.

2. „Инвестирането е твърде сложно за мен”

Инвестирането не е ядрена физика, просто е по-лесно да си мислим, че е толкова сложно. Но не е необходимо да харесваме всяко нещо, което е нужно да правим – просто го правим.

На всеки от нас му се е случвало да се сблъска с нещо ново и сложно на пръв поглед, но в последствие да се окаже толкова лесно, че да не можем да повярваме, че сме се плашили от него. Е, инвестирането е точно като това. Тук отново става въпрос за гледна точка, защото някои хора подхождат с нежелание, а други – с интерес. Хората, които са добри с парите или поне са добри с печеленето на пари са по-склонни да опитват и да учат в тази посока. След това започват и да практикуват, учат се, правят грешки, изправят се и продължават да опитват и в крайна сметка стават инвеститори. Истината е, че инвестирането не е толкова трудно, просто изисква много работа.

3. „Не мога едновременно да се наслаждавам на настоящето и да спестявам за бъдещето”

Добро оправдание, но всъщност хората, които са финансово добре успяват да балансират между двете. Трябва ли да се спестяват пари за спешни случаи, старини, бъдещи желания? Абсолютно! Трябва ли да си позволявате всеки мъничък каприз? Абсолютно не! В същото време, категорично трябва да избягвате абсолютното отричане от всичко, защото това неминуемо ще се отрази не добре на психиката ви. Твърде вероятно е да се превърнете в аскет. Не е добре да използвате тази стратегия продължително време. Мислете за парите в бъдещето ви, но не забравяйте да се забавлявайте по мъничко и сега, на момента.

4. „Само ако имах Х лева, бих бил толкова щастлив”

Парите могат да купят толкова много неща, че доста често те се превръщат в заместител на щастието. Много често хората си казват „Ако имах Х лева бих направил това или това… и бих бил толкова щастлив”. И може би наистина би било така, но само за известно време. Проблемът идва, от това, че когато постигнете дадената цел, тя няма да ви задоволява дълго време и скоро отново ще започнете да търсите нова цел. В това няма нищо лошо, дори напротив. Но е много важно да обмислите добре всички плюсове и минуси на идеята, която ви е хрумнала, защото много често, когато хората се видят с пари действат необмислено и от това само губят.

Всички ние, когато сме изправени пред трудности си мислим, че определена сума пари би решила всичките ни проблеми. За съжаление, парите са само едно парченце от целия пъзел и хората, които се справят наистина добре с управлението на финансите си разбират това. Те не се подлъгват по фантазиите, че парите решават всички трудности и проблеми.

5. „Не мога да си го позволя”

Сам по себе си глаголът „позволявам си” е достатъчно субективен. Това означава, че дори и най-богатите хора – тези, които са на върха на финансовата йерархия, имат граници. Разбира се, тези ограничения могат да включват частен самолет или цял остров, но все пак имат някакъв лимит. Все пак богатството, колкото и голямо да е не е безкрайно. Така че, независимо дали имате много или малко пари, винаги трябва да правите избори и да си поставяте лимити, за да бъдат финансите ви „във форма”.

Вместо да се самосъжалявате от това, колко много неща не можете да си позволите, променете гледната си точка и започнете да обръщате внимание на всички неща, които можете да си позволите. Ако искате да обикаляте Европа, може да е необходимо малко да изчакате, да се ограничите от храненето навън, новите мебели или по-скъпата кола, за да постигнете целта си. Вместо да мислите за всичко недостижимо, можете да се учите се от хората, които се справят добре с парите. Те мислят за това какво искат, колко ще струва то и какво е необходимо да направят, за да се случи.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Credit Point
DSK bank