CreditPoint header

Знаете ли как да пазите банковата си карта?


credit-cards-safe-680x430

Потребителите на банкови карти често стават жертви на измами, било то чрез скиминг, интернет – измами или пък най-обикновени кражби. В България потреблението на банкови карти е широко разпространено.

По данни на Банковата организация за разплащания и картови авторизации, само през месец декември българите са похарчили 1.4 млрд. лева. Това е общата сума от изтеглените от банкоматите пари и директно платените с карта на ПОС-терминал различни покупки в магазините. Тази сума е с 10 на сто повече от миналата година, но това се дължи на повишените цени на стоките.

Също така, данните от анализа на БОРИКА сочат, че тази година купувачите са предпочели да плащат с карта и транзакциите са нараснали с 20 на сто, а общо платените суми са с 13.5 на сто повече, в сравнение с миналата година.

По всичко личи, че българите вече не се страхуваме да използваме банковите си карти и за да се чувстваме още по-спокойни при употребата им, можем да следваме няколко прости съвета. Чрез тях ще можем да запазим неприкосновени информацията и парите в банковите си карти.

А ето и съветите:

  • Не записвайте ПИН-кода на хартия или в устройство /телефон, таблет, лаптоп/

След като получите банковата си карта и персоналния ПИН-код е най-добре да го смените с друг, който само вие да знаете. В никакъв случай не го записвайте на листче, което да носите в портфейла си. Не го запаметявайте в телефона, на таблета или лаптопа си. Всички електронни устройства са уязвими за хакери, които търсят точно такава информация.

  • Използвайте подбрани банкомати

Препоръчваме ви да подбирате внимателно банкоматите, от които теглите пари. Избирайте устройства, намиращи се на оживени и светли места, по възможност в специални затворени помещения. Вероятността да бъде поставено скимиращо устройство на такива банкомати е много малка, но пак е добре да ги оглеждате за подозрителни части, като например допълнителна клавиатура, с помощта, на която крадците записват ПИН-кодовете.

А самото скимиране представлява клониране или копиране на банкова карта. Скимиращите устройства са сравнително евтини и поради тази причина често крадците се изкушават да ги използват. Но пък тези устройства се използват за кражба на данни от карти, които имат само магнитна лента. Съвременните карти с чип са сложни за копиране и затова рядко стават жертва на кражба на данни.

  • Внимавайте с online покупкитe

Бъдете предпазливи, ако пазарувате online през мобилните си устройства. Добре е да не използвате отворени wi-fi мрежи и категорично не запаметявайте паролите на сайтовете, от които пазарувате. Избягвайте автоматичното съхранение на данни – например номер на дебитна или кредитна карта.

  • Доверявайте се на реномирани сайтове

Когато пазарувате през интернет, използвайте само проверени сайтове. Ако пазарувате за първи път от даден сайт, предварително съберете информация за него. Най-добре е първата ви поръчка да е с наложен платеж, за да се уверите в надеждността на сайта.

Модерната услуга 3D-сигурност на карта вече навлезе и у нас и част от банките я предлагат. Когато пазарувате online с такава карта, освен стандартните данни, изисквани от търговците при плащания, е необходимо да въведете и собствена 3D-парола.

  • Пазете картата си

Когато използвате банковата си карта за плащане на ПОС-терминал, не забравяйте, че служителят може да злоупотреби с данните ви. Достатъчно е само да запише номера на картата и вече може да я използва за покупки online. Затова е най-добре, ако имате възможност сами да поставяте картата си в ПОС-терминала.

Скимингът се превръща във все по-голям проблем както у нас, така и в чужбина. Загубите в България от този вид измама за 2013 г. се равняват на 8 млн. лв. Съществува още една предпазна мярка срещу скимирането на картата ви. Това е стикер, предпазващ кредитните и дебитните карти от копиране и източване на пари. Той е предназначен за широко разпространените карти с чип. Залепва се върху магнитната лента на картата и скрива информацията, записана на нея. При използване на банкомат, стикерът указва на устройството да използва много по-защитения чип. В Европа 95% от банкоматите и ПОС-терминалите поддържат новата чип технология, но картите се издават с магнитна лента, за да са съвместими и с по-старите устройства.

И не забравяйте, че всички сме податливи на измами, но рискът от тях се увеличава, когато сме разсеяни, невнимателни и не използваме правилно картите си.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Credit Point
DSK bank