CreditPoint header

Знаем ли как да изберем потребителски кредит?


6863-632x358

Съществуват много начини за лично финансиране, но потребителския кредит е един от най-често използваните. Въпреки това, таксите, разходите и условията по всеки потребителски кредит са различни. Затова трябва да бъдете внимателни, когато избирате кредита.

Когато избирате потребителски кредит е добре да не се впускате импулсивно при първото що-годе изгодно предложение. Най-добре е да се посъветвате с кредитен консултант и той да ви предложи най-подходящият продукт за вашите нужди. Анализирайте предложенията на различните банки преди да вземете окончателно решение.

  • В зависимост от профила на клиента и от необходимата сума, потребителските кредити могат да бъдат изтеглени от банкови или небанкови институции. Консултантите на www.creditpoint.bg бързо и лесно могат да ви помогнат. Те ще отговорят на въпросите ви, ще ви дадат съвет и ако желаете, могат да ви съдействат за желания кредит.
  • Ако желаете да изтеглите потребителски кредит от банка, трябва да обмислите каква е максималната сума, която ще можете да обслужвате. За да прецени до каква степен сте надежден платец, на банката ще й е необходима информация за семейното, трудовото и финансовото ви положение. В някои случаи банката може да изиска и гарант (поръчител). При кредитите от небанкови институции не е необходима толкова много информация. Затова те са и доста по-скъпи.
  • Важно е да обмислите и срока на кредита, който теглите. По-краткият период на изплащане води до заплащането на по-малко лихви, но пък по-високите месечни вноски могат да натоварят повече семейния бюджет. Добре е да се балансира между тези две възможности.
  • Задължително сравнете еднакви оферти на различни банки, тоест еднаква сума и еднакъв срок на кредита. Най-добре вместо лихвата, погледнете ГПР. Чрез него ще можете да разберете колко всъщност е евтин или скъп кредита.
  • Друг важен въпрос е дали лихвата да е плаваща или фиксирана. Плаващата лихва се определя на база индекс /Софибор, Юрибор, Либор и др./ плюс фиксирана надбавка. Най-често фиксираната лихва е за първите няколко години от кредита, но има и оферти за фиксирана лихва за целия период. Фиксиран лихвен процент=голяма степен на сигурност, но отново подчертаваме, че най-важния критерий за цената на кредита е годишният процент на разходите.
  • Уверете се, че сте избрали правилна и удобна дата за погасяване на кредита. Не е добре да просрочвате тази дата или да пропускате месечна вноска. Едно, че се начислява наказателна лихва и второ – можете да попаднете в кредитния регистър като клиент с лоша кредитна история, а тя се изчиства в период от 5 години.

Не забравяйте, че когато искате да изтеглите кредит, избраната институция ще провери предоставената от вас информация. Фактори като: трудов стаж, доходи, кредитна история могат да окажат влияние върху одобрението ви. Като цяло правилото е: по-добър клиентски профил – по-голяма вероятност от одобрение за кредит и по-изгодни условия по него.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Credit Point
DSK bank