CreditPoint header

Бюджет за семейства


family-budget-ag-41

Всяко средностатистическо четиричленно семейство плаща огромна сума пари за годишни разходи – от разходи за храна до извънкласни дейности за децата. Комунални услуги, кредити, лизинг са само малка част от допълнителните разходи. За съжаление много семейства се справят трудно в такива ситуации. Консултантите на Кредит Пойнт предлагат някои съвет за улесняване на финансовото положение.

При някои семейства много добре се отразява планирането на бюджета. За целта семейството трябва да си определи месечен бюджет, към който да се придържа стриктно. При други семейства обаче, месечния бюджет се оказва малко по-трудна задача особено, когато членовете на семейството нямат постоянни доходи или им се заплаща на процент. Трудното идва, когато се появят непредвидени разходи и те няма как да заделят пари, без да закъснеят с плащането на друг месечен разход. Може да не ви е особено приятно да се заставяте да следвате месечен план на разходите, но има няколко простички начина за спестяване на пари, към които, ако се придържате през цялата година могат драстично да намалят месечните ви разходи.

Храна

По данни на КНСБ, към края на месец юни 2014 г. необходимата месечна сума за нормален живот на четиричленно семейство е около 2 240 лева. В тази сума се включват само разходи от първа необходимост. Всички останали разходи – за заведения и спонтанни покупки не са включени.

Ако се опитвате да намалите този месечен бюджет и не знаете от къде да започнете, можем да ви помогнем с няколко съвета. Можете да купувате стоки в по-големи разфасовки. Винаги по-голямата разфасовка излиза по-икономично. И въпреки това трябва да пазарувате разумно и да не се залисвате, защото големите вериги магазини си имат тактики, с които да привличат клиентите. Така например продуктите разположени извън коридорите се намират там, за да ви приканват да ги купите. И когато видите, че даден продукт е там и е на промоция, лесно можете да склоните да го закупите, без да имате нужда от него. Затова е добре да се придържате към вътрешната част на щандовете, където са подредени всички продукти, включително и намалените. Също така можете да се възползвате от продуктите с марката на съответния магазин. Те са произведени от утвърдени производители, но за специално за магазина и не са с по-ниско качество.

Комунални услуги

Сметките за комунални услуги също утежняват значително семейният бюджет, особено през зимния сезон. Ето няколко трика, с които да спрете нарастването на сметките.

  • Може би често сте забелязвали, че всички стаи в апартамента светят, а цялото семейство е само в една стая. Затова е най-добре да си създадете правило: Всеки, който излиза от стая и тя остава празна, да изгася лампата. Това може да се окаже трудна задача, ако имате малки деца, но пък усилията си струват.
  • Не пускайте пералнята или миялната машина преди да са се напълнили. Тези уреди харчат доста електроенергия и употребата им често натоварва сметките за ток. Ако имате възможност подновете ги с по-нови модели, които са от по-висок клас и пестят енергия.

Шопинг

Пазаруването на дрехи също изпразва портфейла особено, когато купувате дрехи за четирима. Хубавото е, че в днешно време целогодишно има намаления и разпродажби. Добро време за пазаруване са дните след Коледа. Тогава някои магазини правят намаление до 70% на повечето дрехи. Ако не можете да устоите на желанието да си купите нови дрехи, по-добре се съобразете с намаленията. С всички промоции и разпродажби, просто няма смисъл да купувате дрехи, които не са намалени.

Коледни подаръци

Коледните празници са най-специалните празници през годината, особено за децата. По тази причина и харченето в това време на годината често излиза извън контрол. Най-добре се разберете с близките и приятелите си и определете лимит за цена на подарък. Ако имате малки деца е естествено да искате да им купите хубави и интересни подаръци. Няма нужда да купувате подаръци за всички познати. Ако толкова държите да им дадете нещо, то се придържайте към дребните коледни сувенири, може да направите някои от тях собственоръчно. Все пак Коледа е празник, на който всеки трябва да е смирен и добър.

Също така е добре предварително да обсъдите с приятелите и роднините дали ще си разменяте подаръци. Някои може да са решили да подаряват подаръци само на най-близките си хора. Добре е да сте подготвени, за да не изпаднете в неудобна ситуация, а също и да не поставите другите в такава, защото те може да не са ви приготвили подарък и да се почувстват задължени, а да нямат достатъчно пари.

Както сами виждате, има някои малки трикове, към които, ако се придържате през цялата година можете да спестите значителна сума.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Credit Point
DSK bank