CreditPoint header

6 идеи за успешен спестовен план


shutterstock_70550551

Имате постоянна работа, хубаво семейство, дом и живеете комфортно, но месец за месец. Все по-често се замисляте каква е следващата стъпка, която трябва да извършите и ви идва на ум да спестявате пари, докато имате тази възможност? Може би наистина това е най-разумното ви решение.

Времето е от съществено значение. Колкото по-рано започнете да спестявате, макар и малки, символични месечни суми, толкова по-голяма възможност ще имате да натрупате значителни спестявания. За целта, трябва предварително да си изясните някои неща:

Знам какво искам

Най-важната и критична част от дългосрочния спестовен план е да разберете и изясните за какво точно спестявате. Ако вече имате комфортно собствено жилище, можете да спестявате за вила на морето или планината. Може да спестявате за образованието на децата си, защото то е от голяма важност за реализацията им в професионален план. А просто може да спестявате за спокойни старини. Колкото по-ясна е целта ви в дългосрочен план, толкова по-лесно ще можете да взимате ежедневните си решения и спестявания, защото те наистина засягат бъдещето на вашето семейство.

Бъдете с нагласата, че това е правилното решение

След като вече знаете какво искате, значи е време да започнете да заделяте пари за него. Но спестяването може да се окаже доста трудна задача, особено, ако сте свикнали тези пари да отиват редовно за заведения, кино и козметични процедури. Ако по принцип харчите пари за такива забавления и заделянето им ви кара да се чувствате нещастни, може би е по-добре да се опитате да промените нагласата си. Излизайте на разходки, срещайте се с приятели, общувайте. Когато казвате „не” на моментните забавления, вие осигурявате „зелена светлина” на нещо много по-голямо и стойностно за в бъдеще.

Ако наистина изпитвате трудности в ограниченията, не се безпокойте. Доказано е, че метода на отричането е добре да се прилага в краткосрочен план. Спестяването си има зададена цел, но успоредно с него вие не трябва да се отказвате от абсолютно всички радости в живота. Решили сте да отидете на почивка – ограничете излизанията и хапването в заведения, имайте стимул, за да постигате целите си. Когато се научите на това, може да приложите метода и в дългосрочен план.

Разберете силата на сложната лихва

Ранното заделяне на пари настрана и наблюдаването им как растат, може да бъде мощен мотиватор. Ако желаете да превърнете времето в свой съюзник, може да вложите средствата си в инвестиционен фонд или спестовна сметка. Потенциалът на сложната лихва може да се обясни много просто. Ако си представите числото 72 и го разделите на предвидения процент на възвращаемост, която очаквате да получите, ще разберете какъв е броя на годините, за които вложената сума ще се удвои. Колкото по-рано започнете, толкова повече време ще има вашите инвестиции да се умножат.

Планирайте

Във времето, в което живеем можем да разчитаме на почти всички услуги и онлайн. Ако се нуждаете от финансов съвет, можете лесно и бързо да се свържете с консултантите на www.creditpoint.bg. Те ще отговорят на въпросите ви, ще ви насочат и съдействат. Поставете целите си и работете по тях, ние сме на ваше разположение.

Награждавайте се

Спестяването не е забавно, ако няма и възнаграждение от време на време. Когато постигнете дадена цел, за която сте спестявали излезте със семейството си, почерпете се или си подарете нещо, което сте искали да имате, направете си семейна разходка и след това продължете напред към следващите си спестовни цели.

Инвестирайте

Ако са ви повишили в службата, зарадвайте се, отпразнувайте го и след това инвестирайте повишението. Помислете за опцията допълнителните пари от повишението автоматично да се превеждат в спестовна сметка. По този начин вие няма да промените начина си на живот и няма да забелязвате, че отделяте част от заплатата си за спестявания.

Имайте предвид, че когато имате план е много по-вероятно да постигнете целите си.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Credit Point
DSK bank