CreditPoint header

Финансов разговор за двойки


COUPLE-MONEY

Нека си го кажем. Много по-лесно е да се проведе един романтичен, емоционален разговор с партньора, отколкото един разговор за финанси. Важно е обаче да се проведе поне един „разговор за пари”, независимо на какъв етап е връзката ви. Финансовите проблеми водят до напрежение между партньорите – изследвания показват, че една от основните причини за проблеми във връзката са парите. И така

как да знаеш точно на какво да наблегнеш по време на разговора за пари с твоята половинка. Това зависи главно от продължителността на връзката ви. Ето няколко примерни разговора, в зависимост от етапа на връзката ви.

Докато се срещате  

В началото на връзката ви, докато все още се опознавате, можете да се фокусирате на разговори, отнасящи се до финансовите навици. Една важна тема на разговор е личните разходи на всеки от вас. Тя може да ви се струва малко лична, но в бъдеще може да доведе до по-сериозни разговори, относно парите. Какви са личните ви разходи за наеми, кредити, сметки и др, е информация, от която можете да разберете дали вашият партньор е стабилен финансово, дали е коректен в плащането на сметките си или колко и какви задължения има. Разбира се, това не бива да влияе на отношенията помежду ви, но е хубаво да сте открит и честен относно финансовите си навици. Това може да помогне доста, когато връзката ви стане по-сериозна.

Преди да заживеете заедно  

Преди да започнете да опаковате багажа и да се местите при любимия човек, разговаряйте как ще си разпределяте сметките и как ще ги плащате. Заживяването заедно е голям ангажимент, затова предварително е добре да сте се разбрали как ще плащате сметките на домакинството. Може да решите да разделяте всяка сметка на две или пък единият да плаща сметките за ток и парно, а другият за вода и телевизия. Каквото и да решите, запомнете, че няма правилно или грешно. Важното е начинът, по който плащате сметките да е удобен и на двама ви и да сте наясно с него.

Младоженци  

Когато решите, че е време да направите връзката си „официална” и сключите брак е необходимо да поговорите как ще управлявате парите си. Преди сватбата, отделете време и седнете да поговорите дали след брака ще слеете приходите си или ще си ги съхранявате отделно. Възможно е да изберете среден вариант – всеки да си заделя малка част от личните приходи, а останалата част да се събира заедно. Отново, няма правилно и грешно, но е важно да разберете кой начин се отразява най-добре на семейството ви и да се придържате към него. По време на разговора е добре да обсъдите и бюджета си. Първо определете сметките, които трябва да се плащат всеки месец и след това обсъдете какво ще правите със спестените пари. Добре е да ги заделяте за определена кауза, в която ще участвате и двамата – почивка, нова кола, ново жилище, ремонт и т.н.

Планиране на бъдещето  

Вече сте семейство, а това носи допълнителни отговорности. Осигуряването на семейството и особено децата са доста скъпи в наши дни. След като сте решили да създавате семейство, трябва да поговорите за „спестяване за бъдещето”. Децата растат неусетно и от детска градина, тръгват на училище и докато се завъртите идва абитуриентски бал и университет. Всички тези институции изискват финансова стабилност. За да няма изненади е добре да спестявате овреме. Може да откриете сметка, в която да внасяте пари за обучението на детето си. Колкото по-рано проведете този разговор, толкова повече време ще имате за спестяване и малко по-малко ще си осигурите спокойствие и добро бъдеще на децата.

Воденето на разговори през различните етапи на връзката може да намали финансовите изненади. Започнете от днес и бъдещето ще ви се отблагодари. Успех!

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Credit Point
DSK bank