CreditPoint header

Фактори, които определят кредитната ни история


cradit_ratings

Някои критерии, като пола и възрастта, влияят непряко при договарянето на заем

Наскоро отмина осми март и медиите, както обикновено, отново зачекнаха темата за равноправието между половете. Що се отнася до получаването на кредит, картината, поне на теория, е ясна – кредитното ви досие не би трябвало да зависи от пола ви, тъй като законът забранява подобна дискриминация.

На практика обаче, жените по-трудно получават банков заем, по простата причина, че обикновено получават по-ниски заплати. Да не говорим, че безработицата засегна най-вече тях, като коефициентът на заетост на нежния пол остава под този на силния.

Така полът се оказва скрит фактор, който всъщност, поне косвено, определя шанса ви да вземете кредит.

В какви други точки теорията и практиката се разминават?

Подобно на пол, семейното ви положение също е фактор, който на хартия не би трябвало да влияе на кредитното ви досие, но може да натежи при решението на банката да ви отпусне заем. Съвсем логично е, че ако имате сключен граждански брак и партньорът ви е нередовен платец, негативите се отразяват и на вас – дори да не подозирате за получените от съпруга или съпругата ви кредити.

Образованието също не се отразява пряко на кредитния ви рейтинг, но е ясно, че колкото по-висока квалификация имате, и колкото по-стабилни са професионалните ви позиции, толкова по-надежден платец ще сте в очите на заемодателя.

Наскоро в САЩ се зашумя, че, в противоречие на закона, банките дискриминират клиентите си според етническата им принадлежност. Подобни обвинения са на практика недоказуеми, тъй като никоя финансова институция не би признала прегрешението си. Според данни на Wall Steet Journal обаче, през последните години латино и афроамериканците с добра кредитна история често получават по-неизгодни условия при теглене на ипотечен кредит от редовите американци. У нас, поне засега, не е известно някой да е подал жалба за расова дискриминация при теглене на кредит.

Що се отнася до възрастта, тук логиката е очевидна.

Подобно на пола, семейното положение и расата, и възрастта не оказва пряко влияние на кредитния ви рейтинг. По-дългият трудов стаж обаче със сигурност би бил фактор, който банката ще вземе под внимание. Не без значение е и факта, че с годините имате шанса да изградите добра кредитна история, като се докажете като надежден платец, независимо дали чрез съвестното използване на ипотечни и потребителски заеми, или кредитни карти.

Въпреки че не трябва да се подценява значението на косвените и скрити фактори, които може да повлияят на шанса ви да получите кредите, основна роля в решението на банката в крайна сметка ще играе именно кредитната ви история. Ако сте бил съвестен платец, не само че по-лесно ще получите нов заем, но е и много вероятно да договорите по-изгодни условия по него.

Имайте предвид, че ако забавите вноската по ипотеката си, това не означава само да се примирите с досадни обаждания от страна на банката. В дългосрочен план, вие

вредите на кредитния си рейтинг и се обричате да плащате по-високи лихви

в бъдеще.

Важно е и да следите съотношението между задължнялостта и доходите си. По принцип, във ваш плюс е да имате предходно теглени кредити, които са надлеждно обслужвани. Ако месечните ви плащания по тези заеми обаче набъбнат драстично, вече влизате в групата на рисковите клиенти.

При взимане на решението за отпускане на кредит, банката ще вземе предвид и други фактори, определящи финансовата ви състоятелност – дали притежавате собствено жилище и автомобил, размер на откритите депозити, и др.

Разбира се, ключов фактор са заплатата и допълнителните ви доходи, като наеми, ренти, приходи от дивиденти, и др.

Много професионалисти, като консултанти, преводачи и журналисти, които работят предимно на граждански договор, ще се сблъскат със сериозен проблем.

Финансовите институции може да откажат да сметнат хонорарите

като стабилен месечен доход, макар че в някои случаи е възможно да приемат данните от последните ви данъчни декларации вместо заплата по трудов договор.

Несъмнен плюс е, ако сте зает в държавната администрация. На практика това може да означава, че банката ще ви предпочете пред ваш познат, който получава три пъти повече, но от свободна професия.

Макар че терминът „кредитно досие” или „кредитен рейтинг” доскоро бе неизвестен у нас, днес все повече хора са наясно, че единствено перфектната кредитна история може да им гарантира изгоден банков заем. За щастие, портали като creditpoint.bg не само предлагат онлайн калкулатори, чрез които да изчислите рейтинга си, но и разполагат с квалифицирани екипи от експерти, които могат да ви помогнат да изчистите черните точки от досието си.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Credit Point
DSK bank