CreditPoint header

Студентските кредити – станаха ли популярни и у нас?


students_2267671b

Студентското кредитиране е един от най-разпространените методи за плащане на образованието в Европа. Този модел се пренесе официално и у нас и от 2010 г. работи успешно. Към края на 2013 г. изтеглените студентски кредити бяха на стойност над 60 млн. лева.

Студентските кредити са вид кредити, гарантирани от държавата. Студентите сключват договор с висшето училище и така се гарантира, че заемите ще бъдат изплатени. Всяка година в Закона за държавния бюджет има държавна гаранция за отпуснатите кредити.

Банките в България, които отпускат кредити на млади хора, за финансиране на тяхното висше образование са: ДСК, УниКредит Булбанк, Пощенска банка, Райфайзенбанк, Сосиете Женерал Експресбанк, Алианц банк, банка Пиреос, Централна кооперативна банка. Студентски заеми се отпускат както за държавно, така и за платено обучение. Максималният размер на желания кредит се определя на базата на оставащия срок обучение умножен по таксата. Изплащането започва една година след завършване на висшето образование и максималният срок за погасяване на кредита е 10 години.

40 млн. лева е бюджетът за 2014 година, отпуснат за гаранции при студентско кредитиране. От стартирането на проекта у нас през 2010 година, досега изтеглените студентски кредити са малко над 13,7 хиляди. Статистиката показва, че повечето студенти се нуждаят от кредит около 2000 лева за заплащане на студентски такси и от около 3000 лева за издръжка по време на следването.

Основната цел на студентското кредитиране е създаване на условия за свободно развитие на висшето образование. Това кредитиране е част от политиката повече млади хора да бъдат включени във висшето образование и да го завършат, чрез споделяне на финансовите отговорности между потребителите /студентите/ и държавата. В стратегията за развитие на висшето образование 2014 – 2020 година е заложена целта около 36% от българите във възраст 20 – 35 годишна възраст да са висшисти.

През 2015 г. се очаква държавата да гарантира студентски кредити за 50 млн. лева. Това е с 10 млн. лева повече от 2014 година. Средствата са предвидени в Закона за държавния бюджет за тази година. Това увеличение се прави с цел осигуряване на средства при евентуално включване на нови банки в системата „Студентско кредитиране”, в резултат на покана, която се публикува в „Държавен вестник” ежегодно.

Въпреки интереса от страна на студентите в България, относно студентското кредитиране, засега то не е масово. Най-често, желаещи да изтеглят кредит са студенти в началните курсове, изучаващи специалности с по-високи семестриални такси.

Висшето образование е сериозна инвестиция, важна за цял живот. Затова консултантите на www.creditpoint.bg ви съветват да не пестите средства от образованието си. Ако имате нужда от съвет, препоръка или предварително одобрение на кредит от банка, не се колебайте и се обърнете към нас.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Credit Point
DSK bank