CreditPoint header

Покупка на имот с кредит – важните стъпки при сделката


Buying-home-house-keys-nki

Все по-често започвате да се замисляте, дали пък вече не е време да закупите собствено жилище. Заглеждате се в рекламите на ипотечните кредити, близките ви неведнъж са намеквали, че е крайно време да спрете да плащате за квартира и да влагате средствата си в нещо свое. Покупката на жилище не е нищо лошо, дори напротив. Просто това е сериозен ангажимент и преди да предприемете тази важна стъпка, трябва да я обмислите много внимателно.

Задайте си въпросите: Наистина ли ми трябва собствено жилище? Сега ли е най-подходящия момент? Достатъчни ли са доходите ми? Как се движат цените на имотите? и Как се движат лихвените проценти по ипотечните кредити? Прогнозите на брокерите са, че цените на жилищата няма да се променят рязко поне още няколко години. Банките отпускат ипотечни кредити на доста добри условия, като има възможност лихвените проценти да се снижат още малко.

Когато решите да изтеглите ипотечен кредит за закупуване на жилище е важно да прецените не какъв е максималният кредит, който би отпуснала банката, спрямо вашите доходи, а каква месечна вноска няма да повлияе отрицателно на стандарта ви на живот. Идеята е вноската да не ви притеснява и да не се лишавате от потребности от първа необходимост. Затова, сметнете колко получавате на месец и какви са разходите ви. Не забравяйте да включите и всички разходи по поддръжката на новото жилище. По този начин ще прецените каква сума можете да отделите за месечна вноска. В зависимост от банката, процента от дохода, отнасящ се за обслужването на кредита е около 50 (варира между 40 и 70).

Най-добре е да се свържете със специалист, който ще ви помогне да обърнете внимание на всичко необходимо и да не пропуснете нещо важно.

Консултантите на www.creditpoint.bg са специализирани в консултирането за ипотечно кредитиране при най-изгодни условия, спрямо профила на клиента и конкретния имот, който желае да закупи. От www.creditpoint.bg ще ви съдействат абсолютно безплатно със съвет, консултация, подготовка и огранизация на необходимите документи за предварително одобрение от банка на база доходи.

Има няколко много важни стъпки в процеса на сделката, на които трябва да обърнете специално внимание. Ето и кои са етапите, през които ще преминете от решението за закупуване на жилище до собственик на жилище:

  • Предварително одобрение при кандидатстване за ипотечен кредит.

Предварителното одобрение от банка е само на база доходи и не ви обвързва по никакъв начин. Самото то важи 2-3 месеца, в зависимост от банката и се изготвя напълно безплатно.

  • След като сте се сдобили с предварително одобрение, вече можете спокойно да се впуснете в търсене на мечтания имот.
  • След като изберете имот, трябва да получите окончателно одобрение от банката, като представите документите за имота. При наличието на предварително одобрение, окончателното отпускане на кредита се случва по-бързо. По този начин си гарантирате сигурна сделка за покупка на избрания имот.
  • Необходим ви е набор от документи за сключване на окончателния договор за ипотечен кредит.

Клиентите на Кредит пойнт се ползвате с преференциални условия, по-бързо разглеждане и усвояване на ипотечния кредит.

След като сте получили окончателно одобрение на кредита, трябва да знаете какви разходи и такси ще имате при усвояването му.

Добре е да знаете дали е възможно да изтеглите ипотечен кредит за всякакъв тип имот. Банките в България завишиха критериите си към клиентите за отпускане на ипотечни кредити. Основното изискване е имотът да има издаден Акт 15 или Акт 16. От съществена важност е и локацията на имота. Много атрактивни за инвеститорите и за банките са имотите в големите градове.

Друг важен фактор е самоучастието. Това е участието ви в сделката с ваши лични средства. Тъй като финансиране от банка на 100% не е възможно, добре е да имате самоучастие, защото чрез него ще можете да намалите размера на кредита и съответно – срока за погасяване. Банките финансират до 80-85% от оценката на имота.

И въпреки всички особености, на които трябва да обърнете внимание и всичкото ходене по институции, ипотечният кредит си остава една от най-изгодните форми за закупуване на жилище.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Credit Point
DSK bank