CreditPoint header

Кредитните карти – плюсове и минуси


lots-of-credit-cards-3 - Copy

Някои хора смятат кредитните карти за „нещо лошо”, други пък предпочитат да използват предимно дебитни карти. Така или иначе и двете крайности са грешни. Мисълта да държите кредитната карта под ключ звучи смешно, но и всяка неразумна покупка, платена с нея може да създаде проблеми.

Притежанието и използването на кредитна карта си има своите плюсове и минуси, които до голяма степен зависят от личните навици и финансовата дисциплина. Консултантите на www.creditpoint.bg посочват добрите и лошите страни на кредитните карти, за да не допускате излишни грешки.

Кредитната карта е удобна. Когато притежавате карта, не се налага да носите пари в брой със себе си. Това е доста практично, когато пазаруваме в големи количества, защото парите в брой пълнят и утежняват портфейла.

Кредитната карта носи и спокойствие, защото с много пари в брой винаги съществува риск да ви оберат. Ако откраднат кредитната ви карта, единственото, което трябва да направите е да се обадите в банката и да блокирате транзакциите.

Когато пазарувате в интернет, кредитната карта ви защитава от некоректни продавачи. Ако стоката е дефектна или просто не ви харесва, когато сте платили с кредитна карта, продавачът е задължен да ви върне парите.

Като притежател на кредитна карта, можете спокойно да проследявате разходите си. Благодарение на месечния отчет на извършените транзакции, ще можете да управлявате разходите си по-лесно и няма да се чудите къде е изчезнала заплатата ви.

Много често притежателите на кредитни карти могат да се възползват от различни бонуси и отстъпки в големите търговски вериги. Така на пръв поглед няма да забелязвате спестените пари, но в течение на година или две общата спестена сума ще е значителна. Някои кредитни карти предлагат и опцията „кеш бек” или връщане на малък процент от всички плащания, които правите – най-често между 1 и 3%, което също не е за пренебрегване.

Често институциите, издаващи кредитни карти предлагат различни видове застраховки. Не рядко е включена и застраховката „Живот и злополуки” на картодържателя.

Всички тези удобства са достатъчно, за да не ги отметнете с лека ръка. Но въпреки това не трябва да забравяте, че пластиката, която носите в портфейла си е нож с две остриета.

Не трябва да забравяте, че реално не разполагате със средствата в картата и е добре да я използвате наистина като последна опция и разумен начин за излизане от трудни ситуации. Все пак, за да разчитате на картата, трябва да заплащате редовно: месечните или годишни такси за поддръжка и обслужване, лихва за ползваните средства, след гратисния период, такси при теглене в брой, наказателни лихви за закъснения с плащанията. Парите в картата са скъпи, затова трябва да ги използвате разумно.

Една от най-честите грешки, която допускат притежателите на кредитна карта е злоупотреба с предоставената възможност. Ако не можете да контролирате импулсите си и често купувате ненужни вещи, то кредитните карти просто не са за вас.

Кредитната карта може да е плюс за кредитната ви история, ако сте съвестен ползвател. Ако решите да изтеглите друг вид заем – например ипотечен, банката може да вземе предвид положителната ви кредитна история и да ви предложи по-изгодни условия. Но ако не изчиствате редовно задълженията по картата, вместо добра кредитна история ще получите лоша такава.

За да предотвратите това, е добре да си изградите няколко полезни навика, относно харченето на пари, с които реално не разполагате.

Много е трудно да не се прекрачи тънката граница между наистина необходимите неща и тези, които просто много силно желаем. Затова трябва да се научим да харчим по-малко, отколкото получаваме. Също така е добре кредитната карта да се използва само за належащи нужди. Покупката с кредитна карта на вещи, които могат да почакат е най-прекият път към дълговете.

Опитайте се всеки месец да внасяте изразходваната сума, преди изтичане на гратисния период, в който не дължите лихва. По този начин никога няма да плащате лихва върху ползваните с картата средства. Най-добре спестявайте за покупки вместо да ги взимате на кредит.

В крайна сметка редица недисциплинирани картодържатели са фалирали поради неразумното използване на кредитни карти, но ако „изиграете картите си” правилно и съумеете да използвате електронните разплащания разумно, ще извлечете значителни финансови ползи.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Credit Point
DSK bank