CreditPoint header

Как едновременно да продадем и закупим жилище


Добър кредитен рейтинг - добра оферта за кредит

Ниските цени на жилищата и намаляващите лихви карат доста хора да се замислят за покупка на жилище. За голяма част от търсещите нов дом това няма да е първо жилище. Има много причини, поради които може да предприемете едновременно покупка и продажба на имот. Такива могат да бъдат:

  • Жилището, в което живеете в момента, вече Ви е тясно.

Естествено, че семейство с 2 деца има нужда от доста повече пространство, от колкото двама възрастни, живеещи заедно.

  • Дотегнал Ви е ергенският живот и искате да създадете своето семейно гнездо.

Вече гарсониерата няма да е достатъчна, така че търсите поне двустаен и то с голяма тераса, защото любимата може и да обича да се пече на слънце.

  • Децата вече са големи и Вие желаете да се оттеглите на вилата и да си гледате зеленчуци и цветя.

Проблемът е, че нямате вила! Решението е да продадете жилището и да се преместите по-близо до природата, закупувайки имот на село или във вилната зона.

  • Заедно с родителите живеете в едно по голямо жилище, но две домакинства на едно място често са предпоставка за недоразумения.

Едно добро решение е да продадете по големия апартамент и да закупите два по малки. Така всяко домакинство ще може да бъде самостоятелно.

По-долу ще ви дадем пет съвета какво да имате предвид ако продавате и закупувате жилище едновременно.

1. Подгответе се за проблеми и нерви

Покупката на жилище обикновено е свързана с доста нерви и проблеми, продажбата също. Така че комбинацията от двете в кратък период наистина може да ви коства доста безсънни нощи. Трябва да мислите за срокове, за изнасянето, за нотариуса, за ипотеката.

Ако сте подготвени за това, ще приемете по лесно предизвикателствата, а и не бива да забравяте че 1-2 месеца под напрежение ще Ви осигурят новото, по удобно и практично жилище

2. Подгответе продажбата достатъчно рано

Въпреки раздвижването на имотния пазар в последните месеци, продажбата на жилище може да бъде доста продължителен процес. Подгответе се за поне 3-4 месеца търсене на купувач, като тук локацията, търсената цена и типът на имота имат огромно значение. Свържете се с агенция за недвижими имоти, за да се консултирате за възможностите, които предлага пазарът в населеното място, където се намира имота. Проверете в интернет порталите за имоти: какви са цените и предлагането; rма ли имоти, които се продават във Вашият район; какви цени се предлагат; от колко време са в продажба.

3. Помислете за финансите

Честа грешка при планирането на такива сделки е, че хората забравят за всички допълнителни такси, които трябва да се заплатят. Не забравяйте да проверите:

  • Всички лихви и такси по ипотечния кредит, в случай че ще теглите такъв, както и по погасяването на текущия. Проверете наказателните такси при предсрочно погасяване. Някои договори за кредит са сключени при такса за предсрочно погасяване от 5% и повече, което може сериозно да оскъпи една такава операция. За новия имот ще трябва да подготвите доста документи, които се издават от различни държавни и общински институции – предвидете таксите за тях. За всичко свързано с кредита, може да попитате онлайн консултанта на creditpoint.bg.
  • Таксите за нотариус и държавните такси – най добре посетете кантора на нотариус и помолете да Ви калкулират всички такси, които ще дължите и за покупката и за продажбата. В случай че не сте избрали все още имот, може да се възползвате от калкулаторите за нотариални такси в интернет.
  • Данъците и застраховките – ще трябва да платите данъка на стария имот, а в някой случаи и на новия. Задължително застраховайте имота, като ако използвате кредит от банката ще Ви изискат полицата.

4. Направете си план

Направете план на всичко, което трябва да направите, и го следвайте. Направете плана преди да предприемете каквото и да е. Опишете стъпките, таксите и сроковете.

5.Подгответе преместването

Преместването е нещо, което може да Ви коства доста нерви ако не сте го планирали достатъчно добре. Внимавайте със срока за напускане на старото жилище и нанасянето в новото. Може да се получи ситуация, в която повече от месец да нямате къде да си приберете багажа. Направете списък на нещата които ще вземете в новото жилище. Проверете договорите с основните доставчици на услуги – електричество, водоснабдяване, телефон, интернет и телевизия. Ако нямате възможност да ги прехвърлите, ги прекратете и проучете, кои са най-добрите вариантите за новото място.

Спазвайки тези съвети, ще можете да спестите поне малко нерви и безсънни нощи, решавайки да продадете старото си жилище и да закупите ново.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Credit Point
DSK bank