CreditPoint header

Какво е важно, когато избираме дебитна карта?


Credit Card / Gold & Platinum

Дебитните карти, безспорно са един от най-често използваните инструменти за разплащане. Но някои потребители, все още продължават да възприемат дебитната карта като средство, носещо само разходи, но не и приходи. Това е така, защото собствениците на дебитни карти често не са достатъчно информирани.

Близо половината от потребителите на дебитни карти у нас имат такава, единствено, за да получават превода на работната си заплата чрез нея. Използват ги главно, за да получават парични средства от различни източници и не задържат парите в тях – изтеглят постъплението, ако не наведнъж, то на колкото се може по-малко пъти. Това е следствие на неяснотата по таксите за теглене от банкомат и желанието да не се плащат такива такси. Много от потребителите не знаят точно каква е таксата за различните банкомати и предпочитат да използват банкомат на финансовата институция, от която е издадена картата, защото тегленето от там е безплатно или с минимална такса. Затова е добре да поискат от банката, издала картата им, информация за дължимите такси при всички операции с картата.

За съжаление, освен таксите при теглене от банкомат, някои банки удържат такси и при теглене или плащане на ПОС терминал. Не се случва често, но практиката съществува, особено за плащане на ПОС терминал в чужбина. Тук може да ви бъде от помощ онлайн банкирането, чрез което да следите движението по сметката си 24 часа в денонощието – там ясно се виждат и таксите, които са ви удържани.

Важно е, когато избирате да използвате дебитна карта, да знаете, че тя може да ви носи доходи. Лихвите не са особено високи, когато говорим за карта към разплащателна сметка, но някои банки дават възможност за дебитна карта при откриването на спестовна сметка. Повечето банки предлагат между 0,20 и 0,50% годишна лихва по разплащателна сметка, от които не можете да очаквате кой знае какъв доход. Също така съществуват и дебитни карти към сметки с висока лихва – около 2 до 3,5% годишно.

Другият начин, по който можете да печелите от дебитната карта са директните отстъпки и бонуси при покупки. Някои банки предлагат дебитни карти, с които можете да получавате отстъпка при всяка покупка на ПОС терминал в търговски обекти и в интернет – както в България, така и в чужбина. Обикновено подобен род отстъпки се правят, за да се стимулира употребата на дебитните карти. За да разберете дали можете да се възползвате от подобни отстъпки е най-добре да попитате в банката за т.нар. „програми за лоялни клиенти”. Доста често, когато се срещат тези отстъпки, размерът им не надвишава 1-2% от стойността на покупката. Най-често такива отстъпки се правят в различни търговски обекти, хипермаркети, заведения за хранене, салони за красота. Естествено, както при лихвите, така и при отстъпките и бонусите има и изключения – процентът отстъпки или стойността на бонусите може да достигне до 10-15% при плащане с дебитна карта.

Дебитните карти са много изгодни и при онлайн покупки. Повечето банки в България предлагат услугата 3-D Secure. Това е услуга за сигурно плащане с карта в Интернет. Чрез нея се удостоверява самоличността на картодържателя при онлайн транзакции в Интернет. Банките в България предоставят тази услуга съвместно с Международните картови организации (МКО) Visa и MasterCard чрез брандираните им услуги „Verified by Visa” и „MasterCard SecureCode”. Идеята на 3-D Secure е насочена към защита на самоличността на картодържателя и към борба с измамите. С 3-D Secure ще сте сигурни, че никой освен вас не може да използва вашата карта за интернет плащания.

За още по-голямо улеснение на потребителите повечето банки предлагат дебитна PayPass карта. С нея, освен всички традиционни начини за плащане и теглене на пари в брой, можете да извършвате и безконтактни плащания в търговските обекти – на ПОС терминали, обозначени със символ за извършване на тази операция. С тази карта бързо и удобно извършвате безконтактни плащания само с доближаване на картата до ПОС терминала, изключително лесна за употреба, не е необходимо въвеждане на ПИН код при покупки до 25 лева, имате пълен контрол, тъй като картата е винаги в ръката ви, не трябва да я давате на служителя, който ви обслужва.

Дебитната карта е удобна, защото парите ви са ви винаги на разположение, без дори да е нужно да са налични в брой. Ако картата се използва правило, може печалбата да не е толкова голяма, но тя би помогнала да бъдат неутрализирани разходите по обслужването й.

Изборът на дебитна карта може да е малко по-бавен и детайлен процес, но определено е необходим, защото правилно избраната дебитна карта може значително да улесни оперирането с парите по сметката. Консултантите на www.creditpoint.bg ви съветват да намерите баланса между начина и честотата на употребата на картата.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Credit Point
DSK bank