CreditPoint header

Издръжката на живота продължава да поевтинява


cost-of-living-malta - Copy

Животът поевтинява през лятото – това показват изчисленията на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ).

Към края на юни стойността на необходимата издръжка за живот на човек от четиричленно домакинство е 559,95лв., което е с 0,6% по-малко спрямо първото тримесечие на годината. Това, от една страна се дължи на намалението на цените на сезонните плодове и зеленчуци, а от друга – на по-ниската цена на тока. Заради свитото потребление, издръжката на живота поевтинява в края на юни с 0,7% спрямо същия период на миналата година.

Но от КНСБ прогнозират, че тенденцията за поевтиняване на живота, най-вероятно ще се обърне и ще последва ново свиване на потреблението. Това ще се дължи на поскъпването на тока и отоплението от 01 юли и очакванията за вдигане на цените на питейната вода и горивата.

По същото време, миналата година на едно четиричленно семейство са били необходими 2 254 лева месечно или 563,63 лева на член от домакинството. А тази година необходимите пари на месец са 2 240лева. С тях семейството трябва да посрещне разходите си за храна, образование и почивка спрямо средните български стандарти.

При представянето на доклада си за първото тримесечие на 2014 година, от синдиката обясниха, че издръжката на живота е започнала да намалява от средата на миналата година. Това се случи, заради по-ниската цена на електричеството. По-ниските цени на зърното на световните пазари също са фактор за намаляване на издръжката за живот.

По данни на НСИ за първото тримесечие над 80% от домакинствата в България живеят с доход под необходимия. Под определената от МС линия на бедност (211лв.) живеят 23% от домакинствата в страната, а с доход до 340лв. – 58%, което прави над 4 млн. лица.

Изследване на КНСБ сочи, че за последните седем години издръжката на живот нараства с 22,6%, успоредно с това нараства и общият доход на човек – с 20,7%. Освен това от началото на календарната година на тримесечна база вече се отчита реално намаление с 3,3%.

Консултантите на www.creditpoint.bg съветват да харчите разумно и да обмисляте покупките си. Много е вероятно цените и на други необходими за живота стоки и нужди да се повишат, затова е добре да се мисли по-отрано и разходите да се планират по-отговорно.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Credit Point
DSK bank