CreditPoint header

Бъдещето на кредитните карти


mobile

Как новите технологии ще направят живота на потребителите по-лесен, влияейки на картите за разплащания.

Все повече свикваме с удобствата на кредитните и дебитните карти. Увеличават се хората, които избягват да държат парите си в брой и се възползват от предимствата на плащането с карта. Иновациите и новите технологии увеличават възможностите пред притежателите на карти и променят начина на използването им, предоставяйки допълнителни услуги.

Издателите на кредитни карти събират не само пари, но и голямо количество имнфрмация за притежателите на картите, разбира се с тяхно съгласие. Те познават профила на потребителите – къде и какво пазаруват. Освен притеснения за сигурността на личните данни, това може да донесе

големи ползи за картоползвателите.

Дори и в България вече навлязоха програмите за лоялност, за отстъпки при покупка с определна карта и така наречения „кеш-бек“ – сума която клиентът получава обратно при покупка. В САЩ вече се предлагат услуги, при които на база информацията от покупките, които са направени с картата, на клиентите се предлагат финансови консултации и управление на личния бюджет. По този начин кредитната карта става не просто начин на плащане и финансиране, а инструмент за по-добро управление на личните финанси.

Търговците също не са забравени в разработката на приложения. Вече всеки може да си купи устройство, което да превърне мобилния телефон в терминал за разплащане с кредитна карта. Американската компания Squareup предлага безплатно такива устройства, срещу процент от транзакциите направени през тях. Устройството се поставя в аудиожака на телефона и потребителят вече разполага с работещ терминал за плащания.

В комбинация със софтуер, разработен за мобилни устройства (смартфони, таблети и компютри), клиентите могат да получат

информация в реално време за отстъпките в обектите около тях.

Плащането може да стане вече директно през мобилия телефон, така че картодържателите могат да изберат най-добрата цена, да платят с телефона си и да получат отстъпка.

Издателите на кредитни карти, в стремежа си да привлекат все повече клиенти, залагат все по-често на социалните мрежи като рекламни канали. Това рефлектира и на услугите, които се предлагат. Вече функционира първата

социална мрежа на картодържателите,

в която потребителите могат да видят всички използващи карта като тяхната, да споделят мнения, да проверят кой и от къде е пазарувал или получил отстъпка.

Само бъдещето ще покаже какви нови възможности и услуги ще предлагат кредитните карти. Едно е сигурно обаче, издателите на банкови карти ще предлагат все повече и по-иновативни услуги в борбата за привличане на клиенти.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Credit Point
DSK bank